Kunstschilder Peter Vassilev – naamgever van Galerie Vassilev. Overlijdt op 68-jarige leeftijd. Tot het einde verblijft hij met zijn vrouw Mary in het gezellige appartement boven zijn atelier & galerie. Om hem heen veel eigen werk aan de muur. Zijn zoon Danjo is vaak bij hem. Het zijn Peters laatste dagen boven het bekende galerieadres Vijverstraat 11 – een rijksmonument in het centrum van Franeker. 

Na zijn dood laat de hardwerkende en goed verkopende kunstschilder honderden schilderijen en aquarellen na. Onder de noemer ‘His last Tango in Franeker’ geëxposeerd en te koop in Galerie Vassilev van Alexia van Klaveren – leerling en stiefdochter Vassliev.

Peter VassilevRomanticus tot aan zijn dood

Peter Vassilev. Bulgaar van geboorte. Studeert af aan de Kunstacademie in Sofia. Emigreert als jonge musicus en kunstschilder naar Nederland. Werkt als kunstenaar met veel succes in Nederland en Duitsland. Exposeert in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Italië en de VS. In 2011 overlijdt hij. Onverwacht, na een kort ziekbed. Net 68 jaar.

Collecties opgekocht

De werken van Vassilev zijn bij leven ook in trek bij multinationals die hele collecties van hem opkopen of opdracht geven tot het produceren van exclusieve verzamelingen – onder wie de directie van de Holland America Line. In diverse Duitse hotels en openbare gelegenheden hangen Vassilev-werken.

Kritisch kunstenaar

Duitse media noemen de werken van Vassilev ‘een ontdekkingsreis voor ogen, ziel en geest’. Ook schrijven zij na zijn dood: ‘Hij was een kritisch mens. Een dus ook kritisch kunstenaar. Het ging hem altijd om de perfectie. Om het kunstwerk.’

‘Alle mooie dingen op deze wereld’

Kort voor zijn dood – de romanticus Vassilev zelf: “Mijn leven en mijn kunst draaien nooit om geld. Wel om kwaliteit, vrijheid en liefde – voor alle mooie dingen op deze wereld. Onder wie ook Mary, mijn talentvolle leerling en vrouw…”

Full colour boek
fascinerend overzicht

‘Peter Vassilev in Kleur’ – een fascinerend full colour boek over het bewogen leven en werk van ‘een artiest met de geest van een kameleon…’ Samengesteld en geschreven door Jack de Boer – vriend, leerling, auteur.

Grote kunstwerken

144 Pagina’s – genaaid gebonden, rijk geïllustreerd. De boeken zijn niet meer te koop. Samen met een certificaat van echtheid, worden de fotoboeken meegegeven met grote verkochte kunstwerken van Peter Vassilev.

Adviseur talens

Ruim 25 jaar adviseert Vassilev de Koninklijke Talens over nieuwe producten zoals olieverf, acryl en pastel. Deze probeert hij ook uit in zijn atelier.

In het plaatselijke theater en zijn atelier geeft de teken- en schilderdocent jarenlang les en organiseert hij exclusieve workshops en demonstraties – ook voor Talens.

Onderwijsprogramma’s

Lange tijd werkt Vassilev mee aan onderwijsprogramma’s voor Teleac en illustreerde kunstboeken voor de Nederlandse, Engelse, Franse en Duitse markt.

Klaproos – breekbaar

Hand – onzeker

Vassilev – broos

Laatste handtekening – met moeite

Peter is niet meer

De klaproos nog net wel

C-F 182 | On the Go | 120x100

TER INFORMATIE – De digitale kleuren van de kunstwerken op deze site, komen niet altijd helemaal overeen met de werkelijkheid. Op de site zijn ze soms contrastrijker ||| De meeste schilderijen hebben een lijst, de meeste aquarellen een passe partout ||| Afmetingen kunnen geringe afwijkingen vertonen ||| Een aantal verkochte schilderijen van Peter Vassilev staat in de rubriek VERKOCHT of hebben in het onderschrift een rode stip.